20 Mart 2010 Cumartesi

LIGHTVVEIGHT DİRECTORY ACCESS PROTOCOL (LDAP)

LDAP: Active Directory yapısı içerisinde sorgulama(query) ve güncelleme (update) için kullanılan, temel bir directory servis protokolüdür. LDAP ile Active Directory objeleri bir dizi domain kompenenti, OUs(Organizational Units) ve CN(Common Name) kullanılarak, Active Directory içerisinde yeniden tanımlanır. LDAP isimlendirme yöntemi; Active Directory objelerine erişimde kullanılır ve iki tanım içerir;
* Distinguished Names
* Relative Distinguished Names
Distinguished names: Tüm Active Directory objeleri, Network ortamında
kendilerine ulaşılmasını sağlayan komple path içeren, distinguished name'e
sahiptir.

Örneğin;
CN=Yunus Dilsiz , OU=Pazarlama , DC=mcse, DC=com

Burada kullanılan CN=Common Name OU=Organizational Unit DC=Domain Controller anlamındadır.
CN: Grup ve kullanıcı adları tanımlamalarında kullanılır
OU: Organization Units tanımlamalarında kullanılır.
DC: Domain hiyerarşisini belirler. Tüm DNS akışı tek tek yazılır. Örneğin: Domain adı yns.com ise, DC=yns, DC=com şeklinde belirtilir.
Başka bir örnek verelim;
"AYLA" isimli kullanıcı, "Kadikoy" isimli Organizal Units içinde bulunsun ve bağlı bulunduğu Domain adı "yns.mcse.com" olsun.
Bunun Distingushed Name yazılımı aşağıdaki şekilde olacaktır: CN=Ayla, OU=Kadikoy, DC=yns, DC=mcse, DC=com
Relative Distinguished Name: LDAP distinguished name içerisinde yer alır ve objeye ait eşsiz(unique) tanımlamayı kapsar. Yani, bu Active Directory içinde belirtilen Domain içinde tektir.
Örneğin;
CN=Ayla, OU=Kadikoy, DC=yns, DC=mcse, DC=com Yazılımında yns.mcse.com içinde tek olan yani; Relative Distingished Name; Ayla 'dir. En son yazılan değer, her zaman tek değerdir. Ondan dolayı mükerrer olamaz.
ACTİVE DIRECTORY'nin MANTIKSAL YAPISI:
Active Directory'nin mantıksal yapısı, esnekliğinin yanısıra Active Directory içerisinde kullanıcı ve yönetici kapsamında hiyerarşik bir yapı kurulmasına olanak verir.
Söz konusu mantıksal komponentler
A. Domain
B. Organizational unit
C. Tree and forest
D. Global catalog
Active Directory'nin kurulumu, konfıgürasyonu, yönetimi ve sorunlarının çözümü için, mantıksal yapısının kapsam ve fonksiyonlarının anlaşılması gereklidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder