21 Mayıs 2010 Cuma

Group Policy kullanarak yazilim kısıtlama

Group Policy kullanarak yazilim kısıtlama

Bu makalede, Windows Server 2003 için yazılım kısıtlama ilkelerinin nasıl kullanılacağı anlatılmaktadır. Yazılım kısıtlama ilkeleri kullandığınızda, çalıştırılmasına izin verilen yazılımları tanımlayabilir ve belirtebilir ve böylece bilgisayar ortamınızı güvenli olmayan koddan koruyabilirsiniz. Yazılım kısıtlama ilkeleri kullandığınızda, yazılımın varsayılan olarak çalıştırılmasına izin verilmesini veya izin verilmemesini sağlamak amacıyla bir Grup İlkesi nesnesi (GPO) için varsayılan güvenlik düzeyi olarak Kısıtlanmamış veya İzin verilmeyen seçeneğini tanımlayabilirsiniz. Bu varsayılan güvenlik düzeyine özel durumlar oluşturmak için, belirli yazılımlar için kural oluşturabilirsiniz. Aşağıdaki türde kurallar oluşturabilirsiniz:
Karma kurallar
Sertifika kuralları
Yol kuralları
Internet bölgesi kuralları
İlke, varsayılan güvenlik düzeyinden ve GPO’ya uygulanan tüm kurallardan oluşur. Bu ilke, bilgisayarların tümüne veya tek tek kullanıcılara uygulanabilir. Yazılım kısıtlama ilkeleri, yazılımı tanımlamak için çeşitli yollar sağlar ve yazılımın çalışıp çalışamayacağını belirleme kararlarını güçlendirmek amacıyla ilkeye dayalı bir altyapı sunar. Yazılım kısıtlama ilkeleri ile, kullanıcılar programları çalıştırdıklarında yöneticiler tarafından ayarlanan genel kurallara uymak zorundadır.
Yazılım kısıtlama ilkeleri ile aşağıdaki görevleri gerçekleştirebilirsiniz:
Bilgisayarınızda hangi programların çalışabileceğini denetleyebilirsiniz. Örneğin, kullanıcıların e-posta yoluyla virüs aldığından endişe ediyorsanız, belirli dosya türlerinin e-posta programınızın ek klasöründe çalışmasına izin vermeyen bir ilke uygulayabilirsiniz.
Kullanıcıların, birden çok kullanıcısı olan bilgisayarlarda yalnızca belirli dosyaları çalıştırmasına izin verebilirsiniz. Örneğin, bilgisayarlarınız birden çok kullanıcı tarafından kullanılıyorsa, yazılım kısıtlama ilkelerini kullanıcıların çalışmalarında kullanmaları gerekenlerin dışındaki hiçbir yazılıma erişimi olmayacak biçimde ayarlayabilirsiniz.
Bilgisayarınıza kimlerin güvenilen yayıncılar ekleyebileceğine karar verebilirsiniz.
Yazılım kısıtlama ilkelerinin bir bilgisayardaki tüm kullanıcıları mı, yoksa belirli kullanıcıları mı etkilediğini denetleyebilirsiniz.
Dosyaların yerel bilgisayarınızda, kuruluş biriminizde veya etki alanınızda çalıştırılmasını engelleyebilirsiniz. Örneğin, bilinen bir virüs varsa, yazılım kısıtlama ilkelerini kullanarak bilgisayarın virüs içeren dosyayı açmasını engelleyebilirsiniz.ÖNEMLİ: Microsoft, yazılım kısıtlama ilkelerini virüsten koruma yazılımı yerine kullanmamanızı önerir.

Yazılım Kısıtlama İlkeleri Nasıl Başlatılır


Yalnızca Yerel Bilgisayar için


1. Başlat‘ı tıklatın, Programlar‘ın üzerine gidin, Yönetimsel Araçlar‘ın üzerine gidin ve Yerel Güvenlik İlkesi‘ni tıklatın.
2. Konsol ağacında, Güvenlik Ayarları‘nı ve sonra da Yazılım Kısıtlama İlkeleri‘ni genişletin.

Üye Sunucudaki Etki Alanı, Site veya Kuruluş Birimi ya da Etki Alanına Katılan Bir İş İstasyonu için


1. Microsoft Yönetim Konsolu’nu (MMC) açın. Bunu yapmak için, Başlat‘ı ve sonra Çalıştır‘ı tıklatın, mmc yazın ve Tamam‘ı tıklatın.
2. Dosya menüsünde, Ek Bileşen Ekle/Kaldır‘ı ve sonra Ekle‘yi tıklatın.
3. Grup İlkesi Nesne Düzenleyicisi‘ni ve sonra da Ekle‘yi tıklatın.
4. Grup İlkesi Nesnesi Seç içinde, Gözat‘ı tıklatın.
5. Grup İlkesi Nesnesine Gözat içinde, uygun etki alanı, site veya kuruluş birimindeki uygun Grup İlkesi nesnesini (GPO) seçin ve Son‘u tıklatın.Alternatif olarak, yeni bir GPO oluşturup Son‘u tıklatabilirsiniz.
6. Kapat‘ı ve sonra Tamam‘ı tıklatın.
7. Konsol ağacında, aşağıdaki konuma gidin:
Grup İlkesi Nesnesi Bilgisayar_adı İlkesi/Bilgisayar Yapılandırması veya Kullanıcı Yapılandırması/Windows Ayarları/Güvenlik Ayarları/Yazılım Kısıtlama İlkeleri

Bir Etki Alanı Denetleyicisi Üzerindeki Kuruluş Birimi veya Etki Alanı ya da Yönetim Araçları Paketi Yüklenmiş Bir İş İstasyonu için


1. Başlat‘ı tıklatın, Tüm Programlar‘ın ve sonra da Yönetimsel Araçlar‘ın üzerine gidin, ardından Active Directory Kullanıcıları ve Bilgisayarları‘nı tıklatın.
2. Konsol ağacında, Grup İlkesi’ni ayarlamak istediğiniz etki alanı veya kuruluş birimini sağ tıklatın.
3. Özellikler‘i ve sonra da Grup İlkesi sekmesini tıklatın.
4. Grup İlkesi Nesne Bağlantıları‘nda bir girdiyi tıklatıp varolan bir GPO’yu seçin ve Düzenle‘yi tıklatın.Alternatif olarak, yeni bir GPO oluşturmak için Yeni‘yi ve sonra da Düzenle‘yi tıklatabilirsiniz.
5. Konsol ağacında, aşağıdaki konuma gidin:
Grup İlkesi Nesnesi Bilgisayar_adı İlkesi/Bilgisayar Yapılandırması veya Kullanıcı Yapılandırması/Windows Ayarları/Güvenlik Ayarları/Yazılım Kısıtlama İlkeleri

Siteniz ve Bir Etki Alanı Denetleyicisi veya Yönetim Araçları Paketi Yüklenmiş İş İstasyonu İçin


1. Başlat‘ı tıklatın, Tüm Programlar‘ın ve sonra da Yönetimsel Araçlar‘ın üzerine gidin, ardından Active Directory Siteleri ve Hizmetleri‘ni tıklatın.
2. Konsol ağacında, Grup İlkesi’ni ayarlamak istediğiniz siteyi sağ tıklatın:
Active Directory Siteleri ve Hizmetleri [ Etki_Alanı_Denetleyicisi_Adı. Etki_Alanı_Adı]
Siteler
Site
3. Özellikler‘i ve sonra da Grup İlkesi sekmesini tıklatın.
4. Grup İlkesi Nesne Bağlantıları‘nda bir girdiyi tıklatıp varolan bir Grup İlkesi nesnesini (GPO) seçin ve Düzenle‘yi tıklatın.Alternatif olarak, yeni bir GPO oluşturmak için Yeni‘yi ve sonra da Düzenle‘yi tıklatabilirsiniz.
5. Konsol ağacında, aşağıdaki konuma gidin:
Grup İlkesi Nesnesi Bilgisayar_adı İlkesi/Bilgisayar Yapılandırması veya Kullanıcı Yapılandırması/Windows Ayarları/Güvenlik Ayarları/Yazılım Kısıtlama İlkeleri
ÖNEMLİ: Hangi bilgisayarda oturum açtıklarından bağımsız olarak kullanıcılara uygulanacak ilkeleri ayarlamak için Kullanıcı Yapılandırması‘nı tıklatın. Hangi kullanıcıların oturum açtığından bağımsız olarak bilgisayarlara uygulanacak ilkeleri ayarlamak için Bilgisayar Yapılandırması‘nı tıklatın.
Geri döngü (loopback) adlı gelişmiş bir Grup İlkesi ayarını kullanarak, belirli kullanıcılara belirli bir bilgisayarda oturum açtıklarında da yazılım kısıtlama ilkeleri uygulayabilirsiniz.

Yazılım Kısıtlama İlkelerinin Yerel Yöneticilere Uygulanması Nasıl Engellenir


1. Başlat‘ı ve sonra Çalıştır‘ı tıklatın, mmc yazın ve Tamam‘ı tıklatın.
2. Yazılım Kısıtlama İlkeleri’ni açın.
3. Ayrıntılar bölmesinde, Zorlama‘yı çift tıklatın.
4. Aşağıdaki kullanıcılara yazılım kısıtlama ilkelerini uygula altında, Yerel yöneticiler dışındaki tüm kullanıcılar‘ı tıklatın.
NOTLAR:
Henüz yapmadıysanız, bu GPO için yeni bir yazılım kısıtlama ilkesi ayarı oluşturmanız gerekebilir.
Tipik olarak, kullanıcılar kuruluşunuzdaki bilgisayarlarının yerel yönetici grubuna üyedir ve bu nedenle bu ayarı etkinleştirmek isteyebilirsiniz. Yazılım kısıtlama ilkeleri, kendi yerel yönetici grubunun üyesi olan kullanıcılara uygulanmaz.
Yerel bilgisayarınız için bir yazılım kısıtlama ilkesi ayarı tanımlıyorsanız, bu yordamı kullanarak yazılım kısıtlama ilkelerinin yerel yöneticilere uygulanmasını engelleyin. Ağınız için bir yazılım kısıtlama ilkesi ayarı tanımlıyorsanız, kullanıcı ilke ayarlarına Grup İlkesi yardımıyla güvenlik gruplarındaki üyeliğe göre filtre uygulayın.

Sertifika Kuralı Nasıl Oluşturulur


1. Başlat‘ı ve sonra Çalıştır‘ı tıklatın, mmc yazın ve Tamam‘ı tıklatın.
2. Yazılım Kısıtlama İlkeleri’ni açın.
3. Konsol ağacında veya ayrıntılar bölmesinde, Ek Kurallar‘ı sağ tıklatın ve Yeni Sertifika Kuralı‘nı tıklatın.
4. Gözat‘ı tıklatın ve bir sertifika seçin.
5. Güvenlik düzeyini seçin.
6. Açıklama kutusuna, bu kural için bir açıklama yazın ve Tamam‘ı tıklatın.
NOTLAR:
MMC’de yazılım kısıtlama ilkelerini başlatmak hakkında bilgi için, Windows Server 2003 Yardım dosyasının İlgili Konular bölümünde “Yazılım kısıtlama ilkelerini başlatma” bölümüne bakın.
Henüz yapmadıysanız, bu GPO için yeni bir yazılım kısıtlama ilkesi ayarı oluşturmanız gerekebilir.
Varsayılan olarak, sertifika kuralları açık değildir. Sertifika kurallarını açmak için:
1. Başlat‘ı ve sonra Çalıştır‘ı tıklatın, regedit yazın ve Tamam‘ı tıklatın.
2. Aşağıdaki kayıt defteri anahtarını bulup tıklatın:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Safer\CodeIdentifiers
3. Ayrıntılar bölmesinde, AuthenticodeEnabled‘ı çift tıklatın ve 0 olan değer verisini 1 olarak değiştirin.
Sertifika kurallarından etkilenen dosya türleri yalnızca Atanmış dosya türleri altında listelenenlerdir. Tüm kurallar tarafından paylaşılan tek bir atanmış dosya türleri listesi vardır.
Yazılım kısıtlama ilkelerinin etkili olması için, kullanıcıların geçerli oturumlarını kapatıp bilgisayarlarında yeniden oturum açarak ilke ayarlarını güncelleştirmeleri gerekir.
İlke ayarlarına birden fazla kural uygulandığında, çakışmaları önlemek amacıyla kurallar için bir öncelik kullanılır.

Karma Kural Nasıl Oluşturulur


1. Başlat‘ı ve sonra Çalıştır‘ı tıklatın, mmc yazın ve Tamam‘ı tıklatın.
2. Yazılım Kısıtlama İlkeleri’ni açın.
3. Konsol ağacında veya ayrıntılar bölmesinde, Ek Kurallar‘ı sağ tıklatın ve Yeni Karma Kural‘ı tıklatın.
4. Gözat‘ı tıklatıp bir dosya bulun veya önceden hazırlanan bir karma kuralı Karma dosya kutusuna yapıştırın.
5. Güvenlik düzeyi kutusunda, İzin verilmeyen veya Kısıtlanmamış seçeneklerinden birini tıklatın.
6. Açıklama kutusuna, bu kural için bir açıklama yazın ve Tamam‘ı tıklatın.
NOTLAR:
Henüz yapmadıysanız, bu GPO için yeni bir yazılım kısıtlama ilkesi ayarı oluşturmanız gerekebilir.
Belirli bir virüs veya Truva atının kötü niyetli yazılımlar çalıştırmasını engellemek için bir karma kural oluşturabilirsiniz.
Virüsün çalışamaması için diğer kullanıcıların da bir karma kuralı kullanabilmesini isterseniz, yazılım kısıtlama ilkelerini kullanarak virüsün karmasını hesaplayın ve karma değerini diğer kullanıcılara e-posta ile gönderin. Virüsün kendisini asla göndermeyin.
E-posta ile bir virüs gönderilmişse, kullanıcıların posta eklerini çalıştırmasını engellemek amacıyla bir yol kuralı da oluşturabilirsiniz.
Yeniden adlandırılan veya başka bir klasöre taşınan dosya hala aynı karma sonucunu verir.
Dosyada yapılan herhangi bir değişiklik, farklı bir karmaya neden olur.
Karma kurallarından etkilenen dosya türleri yalnızca Atanmış dosya türleri altında listelenenlerdir. Tüm kurallar tarafından paylaşılan tek bir atanmış dosya türleri listesi vardır.
Yazılım kısıtlama ilkelerinin etkili olması için, kullanıcıların geçerli oturumlarını kapatıp bilgisayarlarında yeniden oturum açarak ilke ayarlarını güncelleştirmeleri gerekir.
İlke ayarlarına birden fazla kural uygulandığında, çakışmaları önlemek amacıyla kurallar için bir öncelik kullanılır.

Internet Bölgesi Kuralı Nasıl Oluşturulur


1. Başlat‘ı ve sonra Çalıştır‘ı tıklatın, mmc yazın ve Tamam‘ı tıklatın.
2. Yazılım Kısıtlama İlkeleri’ni açın.
3. Konsol ağacında, Yazılım Kısıtlama İlkeleri‘ni tıklatın.
4. Konsol ağacında veya ayrıntılar bölmesinde, Ek Kurallar‘ı sağ tıklatın ve Yeni Internet Bölgesi Kuralı‘nı tıklatın.
5. Internet bölgesi‘nde, bir Internet bölgesini tıklatın.
6. Güvenlik Düzeyi kutusunda, İzin verilmeyen veya Sınırlanmamış‘ı ve sonra Tamam‘ı tıklatın.
NOTLAR:
Henüz yapmadıysanız, bu GPO için yeni bir yazılım kısıtlama ilkesi ayarı oluşturmanız gerekebilir.
Bölge kuralları, yalnızca Windows Installer paketlerine uygulanır.
Bölge kurallarından etkilenen dosya türleri yalnızca Atanmış dosya türleri altında listelenenlerdir. Tüm kurallar tarafından paylaşılan tek bir atanmış dosya türleri listesi vardır.
Yazılım kısıtlama ilkelerinin etkili olması için, kullanıcıların geçerli oturumlarını kapatıp bilgisayarlarında yeniden oturum açarak ilke ayarlarını güncelleştirmeleri gerekir.
İlke ayarlarına birden fazla kural uygulandığında, çakışmaları önlemek amacıyla kurallar için bir öncelik kullanılır.

Yol Kuralı Nasıl Oluşturulur


1. Başlat‘ı ve sonra Çalıştır‘ı tıklatın, mmc yazın ve Tamam‘ı tıklatın.
2. Yazılım Kısıtlama İlkeleri’ni açın.
3. Konsol ağacında veya ayrıntılar bölmesinde, Ek Kurallar‘ı sağ tıklatın ve Yeni Yol Kuralı‘nı tıklatın.
4. Yol kutusuna bir yol yazın veya Gözat‘ı tıklatıp bir dosya veya klasörü bulun.
5. Güvenlik düzeyi kutusunda, İzin verilmeyen veya Kısıtlanmamış‘ı tıklatın.
6. Açıklama kutusuna, bu kural için bir açıklama yazın ve Tamam‘ı tıklatın.ÖNEMLİ: Windows klasörü gibi bazı klasörlerde, güvenlik düzeyini İzin verilmeyen olarak ayarlamak, işletim sisteminizin çalışmasını olumsuz etkileyebilir. İşletim sisteminin önemli bir bileşenini veya bağımlı programlarından birine izin verilmemesine neden olmadığınızdan emin olun.
NOTLAR:
Henüz yapmadıysanız, bu GPO için yeni bir yazılım kısıtlama ilkesi ayarı oluşturmanız gerekebilir.
Güvenlik düzeyi İzin verilmeyen olarak ayarlanmış bir program için bir yol kuralı oluşturursanız, kullanıcılar yazılımı başka bir konuma kopyalayarak yine çalıştırabilir.
Yol kuralı tarafından desteklenen joker karakterler yıldız işareti (*) ve soru işaretidir (?).
Yol kuralınızda, %programfiles% veya %systemroot% gibi ortam değişkenlerini kullanabilirsiniz.
Bilgisayarınızın hangi konumunda depolandığını bilmediğiniz, ancak kayıt defteri anahtarını bildiğiniz bir yazılım için yol kuralı oluşturmak isterseniz, bir kayıt defteri yol kuralı oluşturabilirsiniz.
Kullanıcıların e-posta eklerini çalıştırmasını engellemek için, posta programınızın ek klasörü için, kullanıcıların e-posta eklerini çalıştırmasını engelleyen bir yol kuralı oluşturabilirsiniz.
Yol kurallarından etkilenen dosya türleri yalnızca Atanmış dosya türleri altında listelenenlerdir. Tüm kurallar tarafından paylaşılan tek bir atanmış dosya türleri listesi vardır.
Yazılım kısıtlama ilkelerinin etkili olması için, kullanıcıların geçerli oturumlarını kapatıp bilgisayarlarında yeniden oturum açarak ilke ayarlarını güncelleştirmeleri gerekir.
İlke ayarlarına birden fazla kural uygulandığında, çakışmaları önlemek amacıyla kurallar için bir öncelik kullanılır.

Kayıt Defteri Yol Kuralı Nasıl Oluşturulur


1. Başlat‘ı ve sonra Çalıştır‘ı tıklatın, regedit yazın ve Tamam‘ı tıklatın.
2. Konsol ağacında, kendisi için kural oluşturmak istediğiniz kayıt defteri anahtarını sağ tıklatın ve Anahtar Adını Kopyala‘yı tıklatın.
3. Ayrıntılar bölmesindeki değer adını not alın.
4. Başlat‘ı ve sonra Çalıştır‘ı tıklatın, mmc yazın ve Tamam‘ı tıklatın.
5. Yazılım Kısıtlama İlkeleri’ni açın.
6. Konsol ağacında veya ayrıntılar bölmesinde, Ek Kurallar‘ı sağ tıklatın ve Yeni Yol Kuralı‘nı tıklatın.
7. Yol olarak, kayıt defteri anahtarı adını ve değer adını yapıştırın.
8. Kayıt defteri yolunu yüzde işaretleri (%) içine alın, örneğin:
%HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\PlatformSDK\Directories\InstallDir%
9. Güvenlik düzeyi kutusunda, İzin verilmeyen veya Kısıtlanmamış‘ı tıklatın.
10. Açıklama kutusuna, bu kural için bir açıklama yazın ve Tamam‘ı tıklatın.
NOTLAR:
Henüz yapmadıysanız, bu GPO için yeni bir yazılım kısıtlama ilkesi ayarı oluşturmanız gerekebilir.
Bu yordamı gerçekleştirmek için, Yöneticiler grubunun bir üyesi olmalısınız.
Kayıt defteri yolunu aşağıdaki gibi biçimlendirin:
% Kayıt Defteri Kovanı\ Kayıt Defteri Anahtarı Adı\ Değer Adı%
Kayıt defteri kovanının adını tam yazmalısınız; kısaltma kullanamazsınız. Örneğin, HKEY_CURRENT_USER için HKCU kısaltmasını kullanamazsınız.
Kayıt defteri yol kuralı, kapatma yüzde işaretinin (%) ardından bir sonek içerebilir. Sonekte ters eğik çizgi (\) kullanmayın. Örneğin, aşağıdaki kayıt defteri yol kuralını kullanabilirsiniz:
%HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Shell Folders\Cache%OLK*
Yol kurallarından etkilenen dosya türleri yalnızca Atanmış dosya türleri altında listelenenlerdir. Tüm kurallar tarafından paylaşılan tek bir atanmış dosya türleri listesi vardır.
Yazılım kısıtlama ilkelerinin etkili olması için, kullanıcıların geçerli oturumlarını kapatıp bilgisayarlarında yeniden oturum açarak ilke ayarlarını güncelleştirmeleri gerekir.
İlke ayarlarına birden fazla kural uygulandığında, çakışmaları önlemek amacıyla kurallar için bir öncelik kullanılır.

Atanmış Dosya Türü Nasıl Eklenir veya Silinir


1. Başlat‘ı ve sonra Çalıştır‘ı tıklatın, mmc yazın ve Tamam‘ı tıklatın.
2. Yazılım Kısıtlama İlkeleri’ni açın.
3. Ayrıntılar bölmesinde, Atanmış Dosya Türleri‘ni çift tıklatın.
4. Aşağıdaki adımlardan uygun olanını tamamlayın:
Dosya türü eklemek için, dosya adı uzantısını Dosya uzantısı kutusuna yazın ve Ekle‘yi tıklatın.
Bir dosya türünü silmek için, Atanmış dosya türleri kutusunda dosya türünü tıklatın ve Kaldır‘ı tıklatın.
NOTLAR:
Henüz yapmadıysanız, bu GPO için yeni bir yazılım kısıtlama ilkesi ayarı oluşturmanız gerekebilir.
Atanmış dosya türleri listesi, her yapılandırma için tüm kurallar tarafından paylaşılır. Bilgisayar ilkesi ayarlarına ait atanmış dosya türleri listesi, kullanıcı ilkesi ayarlarına ait atanmış dosya türleri listesinden farklıdır.

Yazılım Kısıtlama İlkelerinin Varsayılan Güvenlik Düzeyi Nasıl Değiştirilir


1. Başlat‘ı ve sonra Çalıştır‘ı tıklatın, mmc yazın ve Tamam‘ı tıklatın.
2. Yazılım Kısıtlama İlkeleri’ni açın.
3. Ayrıntılar bölmesinde, Güvenlik Düzeyleri‘ni çift tıklatın.
4. Varsayılan olarak ayarlamak istediğiniz güvenlik düzeyini sağ tıklatın ve Varsayılan olarak ayarla‘yı tıklatın.DİKKAT: Belirli klasörlerde, varsayılan güvenlik düzeyini İzin verilmeyen olarak ayarlarsanız, işletim sisteminin çalışmasını olumsuz etkileyebilirsiniz.
NOTLAR:
Henüz yapmadıysanız, bu GPO için yeni bir yazılım kısıtlama ilkesi ayarı oluşturmanız gerekebilir.
Ayrıntılar bölmesinde, geçerli varsayılan güvenlik düzeyi içinde bir onay işareti olan siyah bir daire ile gösterilir. Geçerli varsayılan güvenlik düzeyini sağ tıklatırsanız, Varsayılan olarak ayarla komutu menüde görüntülenmez.
Varsayılan güvenlik düzeyinin özel durumlarını belirleyen kurallar oluşturulur. Varsayılan güvenlik düzeyi Kısıtlanmamış olarak ayarlandığında, çalıştırılmasına izin verilmeyen yazılımlar kurallar ile belirlenir. Varsayılan güvenlik düzeyi İzin verilmeyen olarak ayarlandığında, çalıştırılmasına izin verilen yazılımlar kurallar ile belirlenir.
Varsayılan düzeyi değiştirirseniz, bilgisayarlarda yazılım kısıtlama ilkelerinin uygulandığı tüm dosyalar etkilenir.
Yükleme sırasında, bilgisayarınızdaki tüm dosyalar için yazılım kısıtlama ilkelerinin varsayılan güvenlik düzeyi Kısıtlanmamış olarak ayarlanır.

Güvenilen Yayımcı Seçenekleri Nasıl Ayarlanır


1. Başlat‘ı ve sonra Çalıştır‘ı tıklatın, mmc yazın ve Tamam‘ı tıklatın.
2. Yazılım Kısıtlama İlkeleri’ni açın.
3. Güvenilen Yayımcılar‘ı çift tıklatın.
4. Hangi sertifikaların güvenilir olduğuna karar vermesini istediğiniz kullanıcıları ve sonra da Tamam‘ı tıklatın.
NOTLAR:
Henüz yapmadıysanız, bu GPO için yeni bir yazılım kısıtlama ilkesi ayarı oluşturmanız gerekebilir.
Güvenilen yayımcıları, kullanıcıları, yöneticileri veya şirket yöneticilerini kimlerin ekleyebileceğini seçebilirsiniz. Örneğin, bu aracı kullanarak, kullanıcıların ActiveX Denetimi yayımcıları hakkında güven kararları almasını engelleyebilirsiniz.
Yerel bilgisayar yöneticilerinin, yerel bilgisayardaki güvenilen yayımcıları belirleme hakkı vardır; ancak kuruluş yöneticilerinin kuruluş birimi düzeyinde güvenilen yayımcıları belirleme hakkı bulunmaktadır.
Kaynak : Microsoft Technet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder